Väčšina kaprov na našich vianočných stoloch pochádza z Česka

16.12.2012 Bratislava

Bratislava 16. decembra (TASR) - Väčšina kaprov, ktorých konzumujú slovenskí spotrebitelia počas vianočných sviatkov, pochádza z Českej republiky. Chov kaprov totiž na Slovensku nie je významný a tak ich musia obchodníci dovážať. "Minulý rok bolo až 90 % dovezených živých kaprov v období Vianoc z Českej republiky," informovala spoločnosť UniCredit Bank Slovakia.

Podľa jej informácií vyprodukuje najviac kaprov na hlavu v rámci celej Európskej únie (EÚ) práve Česká republika. Pritom spolu s Poľskom a Maďarskom vychová Česko viac ako polovicu celkového množstva kaprov v EÚ. "Na Slovensku sa v roku 2009 vyprodukovalo len 28 kg živých kaprov na 1000 obyvateľov, čo je 0,2 % celkovej produkcie EÚ," uviedla spoločnosť.

V Česku bolo vlani vychovaných 1763 kg na 1000 obyvateľov a išlo o 21 % celkovej produkcie EÚ. Druhým najväčším producentom kaprov v prepočte na obyvateľa je Maďarsko. Na celkovej produkcii únie sa tak najviac podieľa Poľsko a Česko, nasledované Maďarskom a Rumunskom.
 

Vyberte región